موانع موجود در آموزش مسئولیت پذیری به کودکان
تعداد کلمات 942 / تخمین زمان مطالعه 5 دقیقه
مقدمه
1 . احساس گناه والدین
والدین هنگامی که می پندارند موجب درد یا ناراحتی کودکان خود شده اند، به احساس گناه دچار می شوند، واکنش والدین در برابر نشانه های درد یا ناراحتی کودکان هنگام مخالفت با خواسته های ایشان، ارزیابی دوباره آن موقعیت و کوشش برای تسکین احساسات جریحه دارشدة آنان است. بدین ترتیب راهی می یابند تا دوباره مهربانی و الفت را بین خویش و آنان برقرار سازند. احساس گناه موجب می شود که والدین چگونگی رویارویی با فرزندانشان را تغییر دهند. برای مثال، هدفشان را تغییر دهند، یا در اجرای قوانین کوتاه بیایند و یا آن کار را خود انجام دهند.
اگر در تنظیم قواعد توان کودک را در نظر گرفته و مراحل آموزش مسئولیت پذیری را به گذرانده باشید، دیگر جایی برای احساس گناه وجود ندارد؛ چراکه شما صلاح فرزندتان را میخواهید و او با داشتن احساس مسئولیت، در آینده زندگی موفق تری خواهد داشت.
2 . تأثیر کودکی والدین بر رفتار تربیتی آنان
در واگذاری مسئولیت به فرزندان، والدینی که در کودکی فشارهای بسیار تحمل کرده اند، تمایل دارند که با ندادن مسئولیت به کودکشان از تجارب منفی مشابه جلوگیری کنند. در حالی که با این کار، کودکان فرصت یادگیری آنچه موجب تکامل کفایت شان می شود، را از دست می دهند. بدین ترتیب، کودکانی ناتوان با توقع های بسیار بالا وارد جامعه می شوند. این خود موجب می شود که آنان در آینده با تجارب منفی شدیدتری روبه رو شوند.
در این زمینه باید به این دو نکته توجه کنید:
الف) کودکی خود و رفتار والدین تان را به طور جامع ارزیابی کنید.
ما از دوران کودکی خویش تنها تجارب شدید هیجانی را به یاد می آوریم و این تجارب در حافظة ما می ماند. زمانی که کودکانمان به سنی مشابه می رسند، آن تجارب مثبت یا منفی را ارزیابی می کنیم و بنا بر آن یا عکسش عمل می کنیم. از این روی، برای ارزیابی رفتار والدین تان دیدگاهی جامع با توجه به موقعیت آن زمان داشته باشید.
ب) به یادگیری و تمرین شیوه های جدید بپردازید.
برای کاهش تجارب منفی زندگی گذشته خویش، باید به مطالعه و آزمودن شیوه های جدید بپردازید؛ زیرا هنگامی که چیزی جدید را می آزماییم و موفق می شویم، بر عزت نفسمان افزوده می شود ، و خود به خود وابستگی مان به قیدهای گذشته، از جمله الگوهای نامطلوب کاهش می یابد.
3 . اعتراض اطرافیان و دلسوزی آنان
4 . دشواری اعمال پیامدهای مقررشده
بسیاری از والدین، چنانچه به سبب رفتار نادرست کودک، به اعمال پیامدهایی ناچار شوند، احساس می کنند که در تربیت شکست خورده اند؛ در حالی که شناخت رفتار درست، مادرزادی نیست. کودکان، رفتارها را از راه کوشش و خطا می آموزند و خطاها باید به وسیله پیامدهایشان روشن شوند.
گاه والدین فکر می کنند که لازمه اعمال پیامد یک رفتار، خشمگین شدن است؛ در حالی که اگر پیامدهای سرپیچی از قاعده ای ویژه روشن شده باشد، به خشم نیازی نیست. خشم و تنفر زمانی پیش می آید که والدین نمی دانند رفتار کودکان را چگونه کنترل کنند یا روش هایی را که به کار گرفته اند بی اثر بوده است. از این روی، چنانچه معیارهای رفتار کودکان در خانواده و بیرون روشن باشد و پیامدهای ناشی از نادیده گرفتن آنها نیز معلوم باشند، احتمال خشم و تنفر والدین به کمترین حد می رسد.
منبع: کتاب «خشت اول مسئولیت» (پرورش مسئولیت پذیری در کودکان)
نویسنده: ابوالفضل ابراهیمی
بیشتر بخوانید :
موانع موجود در آموزش مسؤولیّتپذیری به کودکان
پرورش احساس مسئولیت در کودکان
والدین و مسئولیت پذیری کودکان (بخش اول)
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}